Je školka zdarma? A jak na ní připravit dítě?

 Poslední den prázdnin a zítra hurá do školy a školky. Jste připraveni? A vaše děti?

Než se dostanu k tématu adaptace, připomínám že máme v ČR bezplatnou školní docházku, včetně předškolního ročníku. Tato docházka bez úplaty se vztahuje také na děti s podpůrným opatřením, které využívají asistenta pedagoga. Toho si tedy rodič nehradí. 

Ostatní ročníky v MŠ jsou zpoplatněné školným, to je individuální. Existují výjimky, kdy se školné nehradí, například u děti v pěstounské péči, děti nezaopatřené a děti s příspěvkem na péči, viz zde

Rodič může podpořit MŠ také darem v podobě hygienických pomůcek pro děti. Což v praxi probíhá jako donáška velkého nákupu, kterou rodič provede raději povinně, než by byl následně "tiše vyhlášen" místní uklízečkou či učitelkou za neomalence, skrblíka nebo nepřizpůsobivého místním zvyklostem. Přesto není povinností rodiče, tento nákup provést a některé MŠ to ani nevyžadují.

Pokud jde vaše dítě do MŠ poprvé, je dobré ho postupně připravit. Cílem je socializace: naučit dítě být bez matky v jiném prostředí, osamostatnění v sebeobsluze, přijímání dětí a pravidel komunikace a chování, osvojování si předškolních dovedností, posílení soustředění a trénování cíleného zklidnění. U každého dítěte je tempo socializace individuální, stejně jako čas na adaptaci. V MŠ by měli znát všechna posílení pro dítě, tady vše, co dítě motivuje ke hře a pobytu v MŠ. Dítě chodí do MŠ dobrovolně a učí se hrou, přirozeně a zábavně. Pak ani nevyžaduje přítomnost rodiče, protože se v tomto prostředí cítí bezpečně a rádo.

10 tipů před nástupem dítěte do MŠ naleznete zde.

Děkuji MŠ Hlubočany za rady a František se těší na paní asistentku, paní učitelku i děti.